RADIO
play
NO DJ's
NOW PLAYING


Ed Sheeran voor de rechter wegens plagiaat beschuldiging ‘Shape Of You’

Written by on March 8, 2022

Ed Sheeran verdedigde maandag zijn lied Shape of You tegen claims van inbreuk op auteursrechten in het Londense High Court.

Songwriters Sami Chokri en Ross O’Donoghue beweren dat zijn nummer uit 2017 inbreuk maakt op “regels en zinnen” van hun nummer Oh Why. Andrew Sutcliffe QC, die de Oh Why-songwriters vertegenwoordigde, beschreef Ed Sheeran als een “ekster” die ideeën van andere artiesten “leent” om in zijn eigen liedjes te gebruiken.

De zaak vraagt zich af of Sheeran “dingen verzint terwijl hij bezig is” in zijn songwriting, of dat hij “in de loop van de tijd ideeën verzamelt en ontwikkelt die verwijzen naar andere artiesten”, zei Sutcliffe tegen de rechtbank.

“Soms zal hij het erkennen, maar soms ook niet”, vervolgde de vertegenwoordiger.

In de getuigenbank reageerde Sheeran op deze opmerking door te zeggen dat “als meneer Sutcliffe zijn onderzoek had gedaan”, hij zou hebben geweten dat hij in het verleden delen van liedjes van “veel” artiesten heeft gecleared. Sheeran beweerde dat hij het nummer Oh Why niet kende tijdens het schrijven van Shape of You.

Onder kruisverhoor van Sutcliffe werd hem gevraagd hoe hij Chokri niet kon kennen, aangezien ze allebei vaste gasten waren op het YouTube-kanaal SBTV op hetzelfde moment. Chokri stuurde hem berichten op Twitter en ze ontmoetten elkaar op een feestje.

“Dit zijn allemaal dingen die je zegt, dit zijn geen dingen die waar zijn,” antwoordde Sheeran.

Sheeran en co-schrijvers Steven McCutcheon en John McDaid vroegen eerder het Hooggerechtshof om te verklaren dat ze geen inbreuk hadden gemaakt op het auteursrecht van Chokri en O’Donoghue om een proces te vermijden, maar waren niet succesvol.