RADIO
play
NO DJ's
NOW PLAYING


Burn out een van de grootste dj risico’s in wereld zonder corona

Written by on January 4, 2022

Door het overlijden van Avicii en de burn-out van meerdere dj’s werd duidelijk: er moet meer aandacht komen voor het bizarre werkleven van dj’s. Door corona moesten ze gedwongen pas op de plaats maken. Maar als de grenzen weer opengaan, liggen ook de gevaren weer op de loer, waarschuwt Laidback Luke.

“We voelden ons on top of the world, en ineens was het niks”, vertelt de dj, die voluit Lucas van Scheppingen heet. “Ik heb heel vaak dezelfde droom gehad: dat ik door het publiek heen liep, onderweg naar de dj-booth. Op het podium pak ik mijn USB-stick om te draaien, klaar om op te treden, en dan word ik wakker.”

Ineens kon er niets meer. Landsgrenzen gingen dicht, festivals werden afgelast en podia bleven gesloten. “Iedereen heeft het zwaar, maar het is wel goed om even rust te nemen en te kijken wat er belangrijk is in het leven.”

Waar dj’s eerst nog van hot naar her vlogen en binnen één weekend twee verschillende continenten bezochten, wil Van Scheppingen er in de toekomst voor waken dat dat niet meer gebeurt. Want dat is niet altijd goed afgelopen. Hardwell is een van de bekendste dj’s die een burn-out kreeg en besloot even rust te nemen. Ook Van Scheppingen zelf raakte twee keer overspannen.

De Zweed Avicii, wiens levensverhaal onlangs verscheen in de vorm van een biografie*, bezweek ook onder de werkdruk en de mentale last die zijn beroep met zich meedroeg. In april 2018 maakte hij een einde aan zijn leven. “Hij was een gepassioneerd muzikant, maar niet gemaakt voor het podium”, vertelt Van Scheppingen, die als een van de eersten de muziek van de Zweed hoorde en hem een kans gaf op zijn platenlabel.

“Hij was het meest comfortabel in zijn studio in Zweden, lekker in z’n uppie. Op het moment dat hij het podium op moest, kwamen alle onzekerheden op hem af. Door de grote druk en zijn populariteit kon hij niet zeggen: ‘Ik hou er niet van, misschien moet ik het niet doen.’ Dan glijd je op een gegeven moment af. Soms wilde ik dat ik meer tijd had gehad om het er met hem over te hebben en hem advies te geven.”