RADIO
play
NO DJ's
NOW PLAYING


Corona heeft groot gedeelte inkomen Nederlandse popmuziek weggevaagd

Written by on January 23, 2022

Nederlandse popmuziek heeft door de uitbraak van de coronapandemie veel minder geld opgebracht in het buitenland. Optredens werden na de uitbraak van het longvirus wereldwijd gecanceld. De ‘export’ van Nederlandse pop daalde daardoor in 2020 met ruim twee derde, berekenden onderzoekers in opdracht van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra.

Definitieve cijfers over vorig jaar zijn er nog niet, maar naar verwachting zullen de cijfers voor 2021 ook niet goed zijn, zegt directeur Frank Helmink van Buma Cultuur. De evenementen- en cultuursector hebben ook vorig jaar het meest last gehad van lockdownmaatregelen, omdat bedrijven in deze branche het snelst gesloten werden en vaak pas als laatste weer open mogen. Theaters openden eerder deze week daarom uit protest als ‘kapsalon’, ondanks de coronabeperkingen die nog voor culturele instellingen gelden.

Volgens onderzoekers van Perfect & More voegden de opbrengsten van Nederlandse popmuziek in het buitenland in 2020 75,3 miljoen euro toe aan de Nederlandse economie. Dat is 65 procent minder dan in het voorgaande jaar. Het hardst daalden de inkomsten uit optredens van popartiesten over de landsgrens. Hier ging ruim driekwart van de inkomsten verloren. De popindustrie verdiende in vergelijking met 2019 wel iets meer aan auteursrechten op muziek.

Optredens van Nederlandse artiesten waren in 2020 goed voor net geen 33 miljoen euro aan muzikale export. Vergoedingen voor auteursrechten en andere rechten die artiesten op hun werken hebben leverden in het buitenland 31,1 miljoen euro op. Daarnaast verdiende de sector 11,5 miljoen euro aan de exploitatie van opnamen in het buitenland, bijvoorbeeld betaalde downloads van Nederlandse popliedjes.