Nederlandse artiesten steunen manifest tegen woekerprijzen tickets
Written by Josh on November 20, 2018
Een groot aantal Nederlandse artiesten steunt een door de SP opgesteld manifest waarin gepleit wordt om doorverkoop van concertkaarten tegen woekerprijzen aan banden te leggen.
Initiatiefnemer Peter Kwint stoort zich al langer aan de doorverkooppraktijken. Hierbij wordt soms wel het tienvoudige van de originele prijs gevraagd. Het Tweede Kamerlid stelde daarom vorig jaar een unaniem aangenomen motie op, waardoor Ingrid van Engelshoven, minister van OCW, aan de bak moest.
Draagvlak
Na in gesprek te zijn gegaan met de cultuursector en onderzoek te hebben gedaan, deelde zij begin november mede dat een verbod geen oplossing is. Geen draagvlak, luidde de conclusie. Wel beloofde de D66-minister een voorlichtingscampagne te starten om consumenten beter in te lichten over de doorverkoopmarkt.
Kwint spreekt zich tegenover Metro verontwaardigd uit: “Blijkbaar is de minister de enige persoon in Nederland die niet weet wat het probleem is. Woekeraars kopen massaal kaarten op en verkopen die door met winst. Dan heb je niks aan een Postbus51 spotje, dan heb je iets aan een wet.”
Manifest
Hij besloot zelf contact op te nemen met artiesten en organisaties, die massaal zijn nieuwe manifest wilden steunen. Grote namen als De Staat, Guus Meeuwis, Kensington en Roxeanne Hazes scharen zich tussen de tientallen namen op het affiche. Ook het festival Zwarte Cross spreekt hun steun uit.
Het manifest van Peter Kwint.
“Onze fans betalen zich blauw, wij verdienen er niks aan en de winst gaat naar iemand die niks toevoegt. Behalve ergernis. Heel veel ergernis,” zo valt er te lezen in het manifest dat de titel ‘Stop woekerhandel concertkaarten’ draagt. “Wij weten niet wie u gesproken heeft. Maar wij willen dit wel!”
“De minister beweert dat er in de sector geen draagvlak zou zijn voor strengere wetgeving. Het manifest bewijst dat dit argument de prullenmand in kan,” zo stelt Kwint tegenover het gratis dagblad. Volgens de SP’er moeten we in Nederland een voorbeeld nemen aan andere landen waar wel nieuwe wetten zijn doorgevoerd om de doorverkoop tegen exorbitant hoge prijzen illegaal te maken.
De minister legde het manifest, dat maandag werd gepresenteerd tijdens de cultuurbegroting, naast zich neer. “Ze heeft eigenlijk helemaal geen antwoord gegeven op mijn vragen, geen idee waarom het in Ierland, Engeland en Vlaanderen wel kan en hier niet,” zegt Kwint, die niet snapt waarom van Engelshoven niet open staat voor de mogelijkheden.
“Ik blijf deze zaak volgen en de minister een hoop vervolgvragen stellen, ook wil ik een inhoudelijke reactie op het manifest dat maandag gepresenteerd werd,” aldus het kamerlid.